Sık Sorulanlar

Varis Nedir?

Varis Ne Demek?

Varis nedir sorusu genellikle bacağındaki sorunun varis olduğunu düşünen hastalar tarafından bize sorulur. Varis bacaklarımızda bulunan toplardamarlardan birinin veya birkaçının çapının genişleyerek işlevini yerine getiremez hale gelmesidir.

Varis Nedir?

Toplardamarlar içindeki kan hücreleri kalbe doğru giderken açılan kapakçıklar tek taraflı valf gibi çalışır ve kanın yukarıya geçmesine izin verirken aşağıya kaçmasını önler.

Varisli damarların ise çapı genişlemiştir ve kapakçıklar karşı karşıya gelip kapanamadığı için kan akışını durduramaz ve kan aşağıya doğru kaçmaya başlar.

Varis Nedir, Nasıl Oluşur?

Bu durumun ortaya çıkması sonrasında bacak dokularındaki kirli kan miktarı istenen şekilde azaltılamaz ve bacak dokuları içinde kan göllenmeye başlar. Bu göllenmenin etkisi ile bacak çapı genişler damarların çapı genişlediği için damarlar cilt yüzeyinden görünür hale gelirler.

Varis nedir sorusunun cevabı çoğu zaman cilt yüzeyinden görünen kalın damarlar denilebilir.

Ancak cilt yüzeyinden görünen her damar varis olmayabilir. Bu nedenle varis hastalığının olup olmadığının anlaşılması için Girişimsel Radyoloji Uzmanları tarafından ayakta renkli doppler ultrason yapılarak toplardamar haritasının çıkarılması gerekir. Kesin teşhis bu renkli doppler ultrason sayesinde konulur.

Varisin Ne Olduğu Bilinmiyor

Ülkemizde ve dünyada gittikçe yaygınlaşan varis hastalığına dair varis nedir? gibi bir soru yöneltildiğinde net cevaplar verilememektedir.

Varis; kılcal damarlarda biriken pis kanın kalbe taşınamaması sonucunda bacakta şişkinlik, morarma, kabarıklık ve kaşıntılı bir şekilde kendisini gösteren bir hastalıktır. Bu şekilde tanımladığımız takdirde varis nedir adlı soruya net bir cevap verebildiğimize inanmaktayız. Modern tıbbın sağladığı en son teknolojik yöntemlerimizi kullanarak bu hastalıktan hastalarımızı en kısa süre içerisinde kurtarmayı amaçlamaktayız.

Ameliyatsız Şekilde Varisten Kurtulmak Mümkün!

Ameliyatsız olarak uyguladığımız bu yöntemler sonucunda hastalarımızın bizlere minnetle bakan gözleri başarımızı göstermektedir. Kaşıntılardan, kızarıklık ve morarmalardan, kabarıklıktan kurtulmanın en son teknolojik yollarını uygulamakta ve sürekli olarak da inceleme ve araştırmalarımıza devam etmekteyiz.

Varis Nedir?

Bacakların belirli kısımlarının ya da hatırı sayılı ölçüde olan büyük bir kısmının toplardamar genişlemesine maruz kalarak bazı dolaşım sıkıntılarıyla karşı karşıya kalması durumuna varis adı verilmektedir.

Genel olarak bacaklardaki olumsuz görüntüsüyle hastaların göz estetiğini rahatsız eden fakat müdahale edilmediği zaman da uzun dönemlerde yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen varisler, bacaklarda sızlama, kaşıntı ve ağır ağrılarla kişilere gündelik hayatı son derece zorlaştırmaktadır.

Bayanlarda Varis Estetik Bir Sorun Olarak Görülmektedir!

Özellikle bayanlarda sıklıkla rastlanılan bu rahatsızlık hem fiziki acıyla yaşam kalitesini düşürür hem de görüntü anlamında bayan hastaların aşırı derecede rahatsızlık hissetmesine sebebiyet verir. Bu gibi durumlarla karşılaşan hastalar bu görüntüden kurtulmak adına birçok farklı yöntem ve yola başvururlar ve maalesef ki bu yöntemlerden çoğu da kulaktan dolma yanlış yöntemler olmaktan başka bir anlam ifade etmez.

Varisi Özetlersek

Varis, bacaklardaki kirli kanın temizlenmesini sağlayan ve vücuttaki dolaşım sisteminin baş yardımcılarından olan toplardamarın genişlemesi ve hastaya hem dolaşım bozukluğu hem de farklı sıkıntılar yaratan bir çeşit dolaşım rahatsızlığıdır.

Toplardamar Görevi

Toplardamarların başlıca görevi;

Vücudun içerisinde bulunan kirli kanın, temizlenebilmesi için kalbe ve akciğerlere doğru taşınmasını sağlamaktır. Bu dolaşım türü yerçekiminin zıttı yönde gerçekleşmektedir. Bunu sağlayan ise bacaklardaki kaslar ve toplardamarların içerisinde bulunan kapakçıklardır. Toplardamarların içerisinde oluşan ani basınç değişimi bu kapakların işlev göstermesini olanaksız hale getirebilir.

Kapakçıklar kanı yukarıya doğru, yerçekiminin zıttı yönde çekmekte zorlandığı zamanda daha fazla kuvvet ve basınç uygular. Bu durumun sonucu olarak da bahsi geçen toplardamarlar içerisinde ciddi boyutlarda genişlemeler meydana gelir. Bu genişlemeler bazı durumlarda hastanın teninde rahatlıkla gözle görülebilir ölçülerde olmaktadır. Bu durum bacakta belirli başlı varisli bölge oluşumuna neden olur.

Varis Tek Bir Noktada Kalmayabilir!

Toplardamarlar da gerçekleşen bu durum çoğu zaman sadece bir arter üzerinde sınırlı olarak kalmaz. Bu genişleme aynı anda birden fazla yerde gerçekleşebilir ve toplardamarın etrafındaki diğer kılcal damarlara da sıçrayabilir. Böylelikle rahatsızlık daha fazla genişler ve etraftaki damarları da etkileyerek büyük problemler ve sorunlar ortaya çıkartır.

Varis Nedir Sorusuna Başka Bir Bakış

Varis genişlemiş, bükülmüş damarlardır. Varisli damarlar vücudun herhangi bir yerinde olabilir, ancak bacaklarda daha yaygındır.

Varis hastalığı ciddi bir tıbbi durum olarak kabul edilmez. Ancak, daha ciddi sorunlara yol açabilirler ve çok fark edilebilir olmaları nedeniyle, insanların kendilerini rahatsız veya utanmış hissetmelerine neden olabilirler.

Örümcek damarları nedir?

Daha hafif bir varisli damar türü olan örümcek damarları, varisli damarlardan daha küçüktür ve genellikle bir "örümcek ağı" gibi görünür. Kırmızı veya mavi renklidirler ve genellikle yüzün ve bacaklarda, cildin hemen altında bulunurlar.

Varis neden olur? 

Varisli damarlar, damarlardaki artan kan basıncından kaynaklanır. Varis cildin yüzeyine yakın damarlarda görülür (yüzeysel). (Doku içlerinde görülen iç varis bu yazımızın konusu değildir.)

Kan, damarlardaki tek yönlü valflerle kalbe doğru hareket eder. Valfler zayıfladığında veya hasar gördüğünde damarlarda kan birikebilir. Bu, damarların genişlemesine neden olur. Uzun süre oturmak veya ayakta durmak, kanın bacak damarlarında birikmesine ve damarlardaki basıncı arttırmasına neden olabilir.

Damarlar artan basınçtan gerilebilir. Bu, damarların duvarlarını zayıflatabilir ve vanalara zarar verebilir.

Varisli damarlar için risk faktörleri nelerdir?

Varisli damarlar bazı ailelerde daha yaygın olabilir (kalıtsal). Damarlardaki yüksek basınç varise neden olabilir. Basıncı artırabilecek faktörler şunları içerir:

  • Aşırı kilo veya obezite,
  • Yaşlılık,
  • Kadın olmak,
  • Hareketsiz olmak,
  • Bacak sakatlanması,
  • Gebelik,
  • Sigara içmek,
  • Oral kontraseptif haplar veya hormon almak.

Derin ven trombozu (DVT) derin damarlardaki kan pıhtıları ile ciddi bir durumdur. Bu durum genellikle varislerde olmaz. Çünkü varisli damarlar cildin yüzeyine yakın damarları etkiler. Bununla birlikte, şiddetli varislerde, derin damarlarda kan pıhtısı gelişme olasılığı azdır.

Kan pıhtıları derhal tıbbi bakıma ihtiyaç duyar. Kan pıhtılarının belirtileri arasında ağrı, şişme ve bacağın kızarıklığı bulunur. Kan pıhtıları kollarda veya vücudun diğer bölgelerinde de olabilir. Kan pıhtısı anlamına gelebilecek belirtileriniz varsa, sağlık uzmanınızı arayın.

Bir parça kan pıhtısı kırılabilir ve akciğerlere gidebilir (pulmoner emboli). Akciğerlerdeki kan pıhtısı çok ciddidir ve ölüme neden olabilir. Semptomlar göğüs ağrısı, nefes darlığı, öksürme (kan öksürebilir) hızlı kalp atışı, terleme ve bayılmadır. Akciğerlerde kan pıhtılaşması anlamına gelebilecek semptomlarınız varsa, 112'i arayın veya acil yardım alın.

Varis belirtileri nelerdir?

Aşağıdakiler, varisin en yaygın belirtileridir. Bununla birlikte, her birey semptomları farklı şekilde yaşayabilir. Varis belirtileri şunları içerebilir:

  • Derideki renk değişiklikleri,
  • Bacaklarda yaralar,
  • Döküntü,
  • Ağır his, yanma ve / veya ağrı gibi bacaklarda duyumlar.

Şiddetli varisler sonunda daha ciddi cilt ve doku sorunlarına yol açabilecek uzun süreli hafif şişlik üretebilir. Bunlar ülserleri ve iyileşmeyen yaralara neden olabilir.

Varisin semptomları diğer tıbbi durumlara veya sorunlara benzeyebilir. Teşhis için daima doktor ile görüşün.

Varis nasıl teşhis edilir?

Tam bir tıbbi geçmişe ve fizik muayeneye ek olarak, varisli damarlar için teşhis için Doppler Ultrason yapılır.

Doppler Ultrason: Kan akışını ve bacak damarlarının yapısını kontrol etmek için yapılan bir tür vasküler ultrason. Doppler, iki tür ultrasonun kullanıldığı anlamına gelir.

Varisin tedavisi nedir?

Varisin tedavisi için uygulanacak yöntem, sağlık uzmanınız tarafından aşağıdakilere dayalı olarak belirlenecektir:

  • Yaşınız, genel sağlığınız ve tıbbi geçmişiniz
  • Durumun kapsamı
  • Belirtileriniz ve belirtileriniz
  • Belirli ilaçlara, prosedürlere veya tedavilere toleransınız
  • Durumun seyri için beklentiler
  • Fikriniz veya tercihiniz

Semptom yoksa tıbbi tedavi gerekli olmayabilir. Bununla birlikte, varisli damarlar bazen tedavi olmaksızın daha da kötüleşebilir.

Varis tedavisi için neler yapılabilir?

  • Bacaklarınızı yükseltmek: Ayaklarınızı bir seferde yaklaşık 15 dakika boyunca günde 3 veya 4 kez kalbinizin seviyesinden yükseltmeniz istenebilir. Uzun süre oturmanız veya ayakta durmanız gerekiyorsa, bacaklarınızı zaman zaman esnetmek (bükmek) kan dolaşımını sürdürmeye yardımcı olabilir. Hafif ila orta derecede varisiniz varsa, bacaklarınızı kaldırmak bacak şişmesini azaltmaya ve diğer semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir.
  • Varis çorapları: Bu elastik çoraplar damarları sıkar ve kanın birikmesini önler. Varis çorapları her gün giyilirse etkili olabilir.
  • Skleroterapi: Skleroterapi hem örümcek hem de varisli damarlar için en yaygın tedavidir. Varise kimyasal bir çözelti enjekte edilir. Bu kimyasal kan akışını kalıcı olarak durdurur ve varis son bulur. Ve diğer sağlıklı toplar damarlar kontrolü ele alır.
  • Termal ablasyon Varisli damarları tedavi etmek için lazer veya radyofrekans enerjisi kullanılabilir. Bir kateter yoluyla varisli bir damara küçük bir lif sokulur. Lazer veya radyofrekans enerjisi, varis duvarını tahrip eden ısıyı iletmek için kullanılır.
  • Varis Ameliyatı: Bu varisli damarları koparıp çıkarmak için yapılan ameliyattır.
  • Microphlebectomy: Varisli damarları çıkarmak için küçük kesikler (insizyonlar) yoluyla yerleştirilen özel aletler kullanılır. Tek başına veya damar sıyırma ile yapılabilir.

Varisin riskleri ve komplikasyonları nelerdir?

Varis genellikle ciddi değildir. Ancak, komplikasyonlar meydana gelebilir.

  • Damarların iltihaplanması veya şişmesi (flebit),
  • Kan pıhtıları.

Varis önlenebilir mi?

Varis önleme adımları şunları içerir:

  • Sağlıklı bir kilo tutmak,
  • Düzenli egzersiz yapmak,
  • Otururken ayaklarını yukarı kaldırmak,
  • Otururken bacaklarınızı geçmemek,
  • Dar giysiler giymemek.
Varis Nedir? Sık Sorulan sorular
  • Varis Muayenesi Nedir?
    Varis Muayenesi

    Varis muayenesi nedir? Bu tetkik tek başına gözle yapılabilen bir kontrol değildir, kompleks bir işlemdir.

    Varis, bacaktaki toplardamarların genişlemesi, kanı yukarıya yani kalbe götürememesi dolayısıyla görevini yapamaması sonucu gelişir. Toplardamarda kirli kanın birikmesine bağlı olarak damarlar belirginleşir, mavi-mor damarlar ve kılcal damarlar oluşur. Bazen bu damarlarda pıhtı gelişebilir, bunun sonucunda damarlar sertleşir ve ağrı oluşur. Bunların yanı sıra bacakta biriken kirli kan sonucunda bacakta uyuşma, yanma ve ilerledikçe ısı artışına meydana gelir. Varis Muayenesi  bu belirtilerin görüldüğü hastalarda yapılabilir.

    Varis muayenesinin yapıldığı sırasında gözle muayene ile damarların yoğunluğu ve tipi, bacakta kızarıklık olup olmadığı değerlendirilir.  Varis muayenesi sırasında elle muayene ile damarların sertlikleri incelenir, ısı artışı olup olmadığı değerlendirilir.

    Varis hastalığının teşhisi için en önemli olan hastalığın sınıflandırılması, varisin derecelendirilmesi,  varisli damarın hangi damarlarla ilişkili olduğunun anlaşılmasıdır. Bunlar; iyi bir varis muayenesinin ve muayeneye eşlik eden Ayakta Bilateral Venöz Doppler US nin yapılması ile değerlendirilebilir.  Muayene sırasında Doppler US ve sonrasında yapılan venöz haritalama oldukça önemlidir. Varis muayenesi sırasında ısı artışı olması ya da damarlarda ele gelen sertlik, hastaya yapılacak müdahalenin daha hızlı yapılması gerektiğini düşündürür.

    Varis muayenesi nedir ve varis nasıl anlaşılır. Muayene randevusu için bize ulaşın
Uzm. Dr. Rengin Türkgüler Sorularınızı Cevaplıyor
  • N
    Nühübe Gül18.03.2020

    Merhaba hocam 5 aylik bebegim.var bacaklarıma el vuramıyorum sisti.odem.gibi basınca içine gider oldu eskiden hoc acımazken.simdi bacağıma masaj dahi yapamıyorum.aci.hossediyorum.yardimci.olurmusun litfen

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Nühübe hanım merhabalar. Detaylı bilgi için sizi aracaklar.Teşekkürler.

  • K
    Kamile Değiştiren16.02.2018

    Hocam merhaba, bacaklarımda kalın kalın damarlar oluşmuş durumda. Bu damarların görünmeye başlaması yeni değil. Çok uzun zamandır var. Acaba bunlar varis midir. Hiç ağrım yok.

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Geçmiş olsun. Varis hastalığı her zaman ağrılı olmaz. Bazı durumlarda ağrı duyulmaz. Ancak genişlemiş damarların içinde kan dolaşımı bozulduğu için pıhtı oluşabilir. Bu da başka ciddi sorunlara neden olabileceği için tedavi ettirmenizi şiddetle tavsiye ederim.

Soru Sor
Ufuk Üniversitesi Cad. Farilya Bussines Center, No:8, Kat:14, Ofis:68, Çukurambar, Çankaya
uzm. dr. rengin türkgülerUzm. Dr. Rengin TürkgülerRadyoloji Uzmanı
0532 385 31930312 224 1314