Sık Sorulanlar

Örümcek Damarları Nedir?

Örümcek Damarlar

Örümcek damarları, cildin hemen altında, en yaygın olarak alt ekstremitelerde bulunan sağlıksız damarlardır.

Örümcek Damarları Nedir?

Örümcek damarları genellikle mavi, kırmızı veya mor renktedir ve genellikle dışa doğru yayılan kümelerde bulunur.

Onlara adını veren bir örümcek görünümü olabilir. Örümcek damarları genellikle kronik venöz yetmezlik adı verilen altta yatan bir durumdan kaynaklanır.

Örümcek damarları için tıbbi terim telanjiaktazilerdir.

Örümcek Damarlarının Sebebi Nedir?

Örümcek damarları genellikle kronik venöz yetmezlik olarak bilinen bir durum olan bacaklarda biraz daha derin damarlardaki zayıf dolaşımdan kaynaklanır.

Bacaklardaki damarların birincil görevi kanı kalbe geri taşımaktır. Bacağın derinindeki damarlar kanın çoğunu taşır, ancak safen veya yüzeysel damarlar olarak bilinen cilde daha yakın olan ikinci bir damar seti, az miktarda kanı yukarı taşır.

Bacaklardaki tüm damarlar, kanın doğru yönde akmasını sağlamak için valf adı verilen tek yönlü kapılar kullanır. Kan, yerçekimine karşı, bir valften geçerek akar. Daha sonra valf kapanır ve kanın ayaklara dönüşünü önler.

Bir dizi farklı faktör nedeniyle, valfler işlevsiz hale gelebilir ve kanın aşağıya doğru sızmasına izin verebilir. Valfın altındaki damarlar şişer ve yüzeysel damarlardaki yüksek basınç nedeniyle yeni damarlar (örümcek damarları dahil) oluşabilir.

Ayrıca, ofis çalışanı kadınların % 54'üne ve genel olarak kadınların 45'inde örümcek damar görülür.

Örümcek Damarlar  asemptomatik olabilir veya önemli rahatsızlığa neden olabilirler. Belirtiler arasında huzursuzluk, yorgunluk, ağırlık, kramplar, cildin yüzeyinde şişme ve ağrı bulunur. Genel olarak konuşursak, venöz yetmezlik ve örümcek damarlarına bağlı semptomlar uzun süreli oturma veya ayakta durma ile daha kötüleşir ve düzenli egzersizle düzelebilir. 

Örümcek Damarları İçin Kimler Risk Altında?

Örümcek damarlar çoğunlukla bacak arkasında bulunur ve örümcek damar riski yaşla birlikte artar. Yüksek östrojen seviyeleri örümcek damarları riskini arttırır, bu nedenle kadınlarda erkeklerden daha yaygındır, ancak her iki cinsiyet de etkilenebilir. Diğer risk faktörleri şunları içerir:

  • Gebelik,
  • Sürekli oturma,
  • Uzun süre ayakta durma,
  • Ayak bileği travması,
  • Genetik yatkınlık.

Aile öyküsü veya genetik, en büyük risk faktörüdür. Annenizin ve babanızın her ikisinde de örümcek damarları varsa, kronik venöz yetmezlik gelişme riskiniz %90'dır.

Örümcek Damarlarının Nedeni Nedir?

Yine örümcek damarlarının altta yatan temel nedeni damar hastalığı olarak da bilinen kronik venöz yetmezliktir. Bacaklardaki damarlarda artan basınç, örümcek damarları gibi yeni, sağlıksız damarların oluşumuna yol açar.

Bu işlem, bir duvardaki sızan bir boruya benzemektedir, burada altta yatan damarlar sızdıran boru ve örümcek damarları duvarın yüzeyinde lekelerdir.

Örümcek Damarlarının Belirtileri Nelerdir?

Örümcek damarlar genellikle sıra dışı bir kozmetik görünümün ötesinde birkaç belirtiye neden olur. Ancak, kişiye göre aynı zamanda, yanma, kaşıntı, karıncalanma da görülebilir.

Daha ciddi damar hastalığı vakalarında, insanlar zayıf iyileşen cilt değişiklikleri ve ülserasyonlar geliştirebilir.

Doktorlar Örümcek Damarlarını Nasıl Tedavi Ediyor?

Örümcek her zaman tedavi gerektirmez, ya da başka ciddi semptom görülmezse. Şiddetli bir nedeniniz varsa, bazı nedenlerden dolayı çıkarılmasını istiyorsanız, doktorlar skleroterapi gibi tedavileri düşünürler.

Örümcek Damarları İçin En İyi Tedavi Nedir?

Gerçekten de en doğru ve en doğru şeydir. Örümcek damarlarını tedavi etmeden önce kapsamlı bir damar değerlendirmesinin gerekli olduğunu hatırlamak önemlidir. Altta yatan venöz yetmezliğiniz varsa ve bu sorunu ele almadan örümcek damar tedavisi alıyorsanız, örümcek damarları kaçınılmaz olarak geri dönecektir.

Örümcek Damarların Tedavi Yöntemleri

Skleroterapi: Örümcek damar semptomları olanlarda, konservatif tedaviler de gerekli sonuçları vermeyecektir. Bu nedenle mutlaka öncesinde venöz damar sisteminin renkli doppler ultrason ile incelenmesi gerekir.

Radyofrekans Ablasyon: Radyofrekans ablasyon ile endovenöz ablasyon, kronik venöz yetmezlik için minimal invaziv bir tedavidir. Lazer ablasyona benzer, ancak lazer enerjisi yerine termal enerji kullanır. Lazer ablasyona kıyasla, radyofrekans ablasyon tipik olarak işlemden sonra daha düşük miktarda rahatsızlık ve morarma ile ilişkilidir.

Endovеnöz Lаѕеr Ablasyon: Lazerle varis tedavisi, altta yatan venöz yetmezliği tedavi etmek için kullanılır. Çoğu damar cerrahisinden daha güvenli ve kolaydır ve sadece lokal anestezi ile ayaktan yapılabilir.

Lazer Tedavisi: Yüzeyel lazerle varis tedavisi, öncelikle örümcek damarlarının görünümünü azaltmak için kullanılır. En küçük damarlarda en iyi şekilde çalışır ve skleroterapiye iyi bir alternatiftir veya sonuçları optimize etmek için skleroterapi ile birlikte kullanılabilir. Bazı cilt tipleri için önerilmez ve kronik venöz yetmezlik nedeniyle semptomlar üzerinde bir etkisi yoktur.

Günlük Egzersiz: Bu egzersiz, aynı zamanda, her şeyden önce de geliştirilebilir. Egzersiz, baldır kasının sıkılmasına, kanı kalbe doğru pompalamasına ve dolaşım etkinliğini artırmasına neden olur. Etkilenen kişiler, bundan kaçınmaktan veya ayakta durmaktan kaçınmalıdırlar. Uyurken kalbin seviyesinin üzerinde bacak yükselmesi de dolaşımı iyileştirebilir ve bacak şişmesini azaltabilir.

Kompresyon Çorapları: Destek çorapları, sıkıştırma çorapları olarak da bilinir, basit bir şeydir. Kompresyon çorapları kanın kalbe doğru itilmesine yardımcı olur ve bacak damarlarındaki basıncı azaltır. Örümcek damarlarının görünümünü iyileştirmezler, ancak semptomları hafifletmeye yardımcı olabilirler. Kompresyon çoraplarının uygun şekilde takılması önemlidir ve bir damar doktor ofisinde resmi ölçüm ve boyutlandırma öneririz.

Uzm. Dr. Rengin Türkgüler Sorularınızı Cevaplıyor
  • F
    Fahrettin24.01.2023

    Selamlar,ben 70 yaşındayım .7 sene önce by pass amelilyatı oldun .2 damar değişti,şimdilik soırun yok.Ayak bilekleri civarında yüzeysel damarları mor renklerle yüzeyde görüyorum .ne yapmam gerekir.Yaşadığım yer marmaris iyi çalışmalar

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Merhaba, bırakmış olduğunuz telefon numaranızdan sizi arayacaklar sevgiler.

Soru Sor
Ufuk Üniversitesi Cad. Farilya Bussines Center, No:8, Kat:14, Ofis:68, Çukurambar, Çankaya
uzm. dr. rengin türkgülerUzm. Dr. Rengin TürkgülerRadyoloji Uzmanı
0532 385 31930312 224 1314