Spor ve Varis Tedavisi arasında doğrudan bir bağ yoktur. Ancak tedavi sonrasında bazı sporların yapılması sakıncalı olabilir. Nihayetinde varis tedavisinde kapatılan damarın yeniden açılması damar içi basıncın aşırı artmasından dolayı olabilir. Bu nedenle damar içi basıncı artıracak sporların "halter" yapılmaması gerekir.
Sporun varis hastalığının oluşmasını engellediğine dair genel bir inanış vardır.
Oysa ki varis, genetik bir hastalıktır. Hiç spor yapmayanlarda olabileceği gibi çok spor yapanlarda da olabilir. Özellikle ağır spor yapan insanlarda, ya da ağır yük taşımaya sebep olan işleri yapan kişilerde varis oluşumu daha hızlı bile olabilir.
Özellikle ağırlık kaldırma, vücut geliştirme gibi karın içi basıncını arttıran sporlarda varis oluşumu artabilir.
Varis tedavisi sonrası, özellikle büyük damarlara uygulanan tedavilerden sonra en az 1 ay karın içi basıncını arttıracak hareketlerden kaçınmak, ağır sporlar yapmamak, pilates gibi bacak gerici hareketler yapılan sporları ertelemek önerilmektedir. Ancak yürüyüş, yüzme, bisiklet sürme gibi sporlara tedaviden hemen sonra bile başlanabilir.
Varis bacak toplardamarlarında görülen bir sağlık sorunu olduğu için bacaklarda ve ayaklarda ciddi ağrılara sebep olabilmektedir. Bu ağrı kimi zaman varis hastası olan kişilerin gece uykularını etkilediği gibi kimi zaman gündüz ayakta kalmalarına bile ciddi engeller yaratmaktadır.
Varis Ağrısı ile mücadele eden bir hastanın aklına gelen ilk soru varis ağrısına ne iyi gelir gelmektedir.
Varis İçin Yapılması Gereken Hareketler için söylenecek ilk şey; Varis hastalarının bu hastalık karşısında yapabilecekleri tedaviye yönelik bir hareket yoktur şeklinde olacaktır. Ancak yapılacak hareketler varis hastalığının getirdiği ağrı ve benzeri sıkıntıları hafifletmek için kullanılabilir. Varis bacaklardaki toplardamarların görevini yapmamasından kaynaklanan bir hastalık olduğu için bacaklarda kirli kan birikmesi olur. O nedenle varis hastalarının bacak kaslarını güçlendirecek hareketler yapması tavsiye edilir.
Bunun yanı sıra varis hastalarının dinlenme süresi içinde ayaklarını kalp seviyesinin üstünde tutması bacaklarda biriken kanın kalbe ulaşmasını kolaylaştıracağından kramp ve kaşıntı gibi yakınmaları hafifletebilir.
Varis için yapılması gereken hareketler sorusuna verilecek en iyi cevap aslında varis hastalığının tedavi ettirilmesidir.
Varis tedavisi için benimsenmiş en gelişmiş yöntemler lazerle varis tedavisi ve köpük tedavisidir. Bu yöntemlerden herhangi biriyle yapılacak tedavi sayesinde sağlığınıza kavuşabilir. Estetik kaygılarınızın sona ermesini sağlayabilirsiniz. Aslında Varis İçin Yapılması Gereken Hareketler sorusuna verilecek başka bir kısa cevap ise ne yaparsanız yapın hareketsiz yaşamdan uzak durum olmaktadır.
Hocam merhaba 58 yaşındayım. Benim varisim Sol ayağımda diz altında 7-8 cm. dışarıdan pek fark edilmeyen damar çıkıntısı internette fotoğraflarda gösterilen yaralı bereli ayaklardan değil çok şükür. Günlük düzenli tempolu yürüyüş yapıyorum. Bacağım Geceleri yattığımda hafif huysuzluk , huzursuzluk yapsa da uyuyabiliyorum. Varisim Şimdilik yaşam kalitemi çok etkilemiyor. Henüz büyük ağrılara sebep olmayan ve ilerlemesi olmayan hafif derecedeki varıslı damarı iptal etmeye yönelik bir tedavi doğrusu beni korkutuyor. Ameliyat olmadan önce Kliniğinize gelerek Tıbbi görüntüleme ile bacağımın öncelikle damar haritasını ve varıslı damarlarımın ne kadarlık bir bölümünün ne kadar genişlediğini öğrenmek, duruma ilişkin görüntülü sonuç raporunu almak ve tavsiyelerinizi dinlemek istiyorum. Bu işlemin ücretini öğrenebilir miyim. Saygılarımla. Serhat Erken
Serhat bey merhaba detaylı bilgi için gün içinde sizi arayacağız. Sevgiler.
Dizimin altindaki baldirima dogru olan yerde damar belirginliği hissettim ve poliklinikte, Ka Damar Cerrahisinde Venöz yetersizlik Okronik) periferik teshisi koyukdu. Ameliyat olman gerekir denildi. İnternette ise, akciger embolisi olma riskinden bahsediliyor. Bu ameliyati ertelemek mumkun mu? Poliklinikten sonra agrilarimi daha da hisseder oldum. Cok belirgin damar yok ama, boyle dikusal sislikler var gibi.. emboli olmaktan korkmalimiyim..ameliyat acil midir? Baska ne yapabilirim? Tesekkur ederim.
Hakan bey merhaba. Varis ameliyatında maalesef işlem yapılan damarlarda tekrarlama görüyoruz. Bu sebeple Girişimsel Radyoloji uzmanları olarak ameliyatsız tedavilerini öneriyoruz. Ultrason eşliğinde yapılan, alanında uzman hekimlerin uyguladığı bu tedaviler daha başarılı sonuçlar veriyor. Bu tedaviler hakkında detaylı bilgi sayfamda yazmaktadır. Ayrıca Youtube videolarıma da göz atabilirsiniz. Tedavi olmazsa elbette pıhtı akciğere atabilir. Sağlıklı günler dilerim.
Hocam bacaarimda varis gibi damarlar cikmaya başladı ve ben fitness yapıyorum fitness varisi tetiklermi
Merhaba Enes bey. Maalesef bacaklara gereğinden fazla yük bindirmek, ağırlıklı yapılan sporlarda damarlara yüklenilmesi durumu varise sebebiyet verebilir.
Hocam fitness sporu yapıyorum bacak antremanlarında ağır kilolarla çalışmam yüzünden damarlanmalar çok arttı 21 yaşında olamam rağmen varis gibi damarlar oluştu daha kötüye gitmemesi için ne yapmalıyım nasıl bir yol izlemem gerekir.
Merhaba İlker bey. Bacaklara fazla yük binmesi durumunda damarların genişlemesi çoğu sporcuda gördüğümüz bir durumdur. Tedavi edilir evet ama yine bacağa yüklenmeye bağlı başka yerlerden yeni varisler oluşabilir.
Hocam 2 gün önce lazerle varis ameliyatı oldum ,spora ne zaman dönmem uygun olur ? Aktif spor yapan biriyim haftanın 4 -5 günü reformlar plates ve trambolin yapıyorum.
Zühal hanım merhaba tedavi olduğunuz doktorunuza danışmanız daha iyi olacaktır. Sağlıklı günler dilerim.
Hocam fitness sporuyla uğraşıyorum bacakların da varis var sizce birakmalimiyim ilerlermi devam etsem nasıl bi yol izlemeyelim bana yardımcı olursanız sevirim tesekurrler
Merhaba, ilerler ve yaş ilerledikçe büyük problemler yaratabilir. Ağırlığı bacağa vermeden daha hafif spor yapabilirsiniz.