Sık Sorulanlar

Kılcal Damar Tedavisi

Kılcal Damar Tedavisi Ankara

Kılcal damar tedavisi işlemi hakkında bilgi veremeye geçmeden önce belirtmek isteriz ki kılcal damar Telenjiektazi örümcek ağı şeklideki damarın adıdır. Bu damarlar 1 ila 2 mm arasında kalınlığa sahiptirler.

Kılcal Damar Tedavisi

Kılcal Damar Nedir? Neden Olur?

Oluşmalarına neden olan olgu bilinmemekle birlikte erkeklerde fazla alkol kullanımına bağlı olduğu düşünülmektedir.

Bazı zamanlarda gözle görülmeyecek kadar ince olabilen bu damarlar zamanla sızlamaya, ağrımaya ve dıştan kötü görünüme sahip olabilirler.

Kadınlar için ciddi bir estetik bir sorun olmakla birlikte önlem alınmaması halinde kılcal damar çatlaması şeklinde ortaya çıkmaktadır.

Kılcal Damar Oluşumu Genellikle Bacaklarda ve Yüzde Görülür!

Kılcal damar oluşumunun erkeklerde özellikle yüzdeki kılcal varis oluşumu yoğun alkol kullanımına bağlı olduğundan bu durumun önlenmesi için alkol kullanımının azaltılması tavsiye edilir. Kadınlarda ise daha ince cilt yapısı, beyaz ten, dıştan alınan darbe ve aşırı güneşlenme nedeniyle ortaya çıkabilmektedir.

Kadınlarda yüzden çok bacaklarda oluşan kılcal damarlanma tedavi edilebilir bir sorundur. Bu sorunun çözümlenmesi için devlet hastaneleri iki yöntem belirlemiştir. Sorun bir sağlık sorunu olarak görülür ise tedavi Devlet Hastanelerinde yapılmaktadır. Fakat sorun estetik bir sorun olarak kabul edildiğinde Devlet Hastaneleri tedavi yapmamaktadır. Bu nedenle kliniğimize estetik kaygılar nedeniyle başvuran hastalarımız yoğunlukta olup kılcal damar tedavileri son derece başarılı sonuçlanmaktadır.

Kılcal Damar Tedavisi Zorunlu Bir Hastalık Değildir!

Kılcal damar çatlaması temelde estetik sorundan başka bir şey değildir. Ancak bu estetik sorunun çözümlenmemesi halinde sağlık sorununa da dönüşebilir. Şöyle ki; kılcal damar yoğunlaşan bölgede oluşan yapı bir müddet sonra kaşıntıya ve sızlamaya neden olabilmektedir.

Kaşıntı dolayısıyla ciltte oluşan tahriş bu bölgede yaraların açılmasına kadar varan sorunların oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle öncelikle estetik kaygılarla ile daha sonra da sağlık nedenleriyle kılcal damar tedavisinin yapılmasını tavsiye ediyoruz.

Kılcal Damarlar Gebelik Döneminde Daha Fazla Görülür!

Gebelik döneminde kadınlarda vücudun içinde bulunan kan miktarı yaklaşık olarak %50 lik bir artış gösterir. Bu artış doğal olarak içinde dolaştığı damarların iç çeperlerine de basınç uygulayarak damarların genişlemesine neden olur. Bu genişleme dolayısıyla kılcal damarlar da görülür hale gelirler.

Gebelik dönemde oluşan bu kılcal damar yoğunlaşması gebelik sonrasında 2 – 3 ay sonra kendiliğinden ortadan kaybolabilir. Ancak böyle olmadığı zaman kılcal damar tedavisi yapılmasında fayda vardır.

Kılcal Damar Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kılcal damar tedavisi aslında temelde varis tedavisi olarak tanımlanabilir. Kılcal damar yoğunlaşması aslında kılcal varis oluşumuna verilen diğer addır. Kılcal varislere ameliyat etme imkânı olmadığı için ameliyatsız varis tedavisi yöntemleri ile kılcal damarlar tedavi edilmektedir.

Kılcal damarın tedavisi için kliniğimizde uygulanan yöntem köpük tedavisi ve sıvı skleroterapi uygulamasıdır. Bu yöntemlerin hangisinin seçileceğini Dr. Rengin TÜRKGÜLER yaptığı muayene sırasında belirlemektedir. Tedavi seanslar şeklinde yapılmaktadır. Köpük tedavisi ve Skleroterapi seansları ultrason eşliğinde yapılmakta ve 15 ila 30 dakika sürmektedir.

Dr. Rengin Türkgüler tarafından yapılan kılcal varis tedavisi uygulamasına ilişkin videoyu aşağıda izleyebilirsiniz.

Köpük Tedavisi

Bu tedavide aterosklerol isimli ilaç özel bir alet yardımı ile köpürtüleler şeker hastalarının kullandığı insülin iğnesi yardımıyla damarlar içine uygulanır. Bu yönteme kısaca köpük tedavisi denilmektedir. Köpük tedavisine ilişkin ayrıntılı bilgilere köpük tedavisi isimli yazımızdan ulaşabilirsiniz. Köpük tedavisi esnasında her seansta bir ampul ilaç kullanılmakta olup daha fazla ilacın kullanılması hastanın şikâyetlerine neden olabilir. Bu nedenle bir seansta birden fazla ilaç kullanılmamaktadır.

Radyofrekans ile Kılcal Varis Tedavisi

Bu cihaz, yüksek frekanslı ses dalgalarını ince bir iğne ucuna yönlendirilmesiyle çalışır. Cilt yüzeyinden kılcal damarlara gönderilen yüksek frekanslı ses dalgaları kılcal damarları yakarak kapanmasını sağlar. Ancak bu tedavi oldukça riskli bir tedavi yöntemidir.

Zira bu tedavi esnasında kullanılan cihazı ehliyetli olmayan ya da doktor olmayan kişilerin kullanması ciddi cilt yanıklarına neden olabilmektedir. Bu da bir lekeden kurtulmaya çalışırken bir de yanık izi ile baş başa kalınmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle kliniğimizde bu yöntem kullanılmamakta ve tavsiye de edilmemektedir.

Lazer ile Kılcal Damar Tedavisi

Lazer epilasyon cihazlarını neredeyse tüm kadınlar bilir. Bu cihazın verdiği lazer ışığı cilt yüzeyindeki kılları yakarak döktüğü gibi bu tedavi yönteminde de kılcal damarların yakılarak kapatılması için kullanılmaktadır.

Tedavi esnasında cilt yüzeyine jel uygulanmakta ve cildin yanması önlenmeye çalışılmaktadır. Ancak ne yazık ki bu yöntem de cilt altındaki kılcal damarları yakmak için gereğinden fazla lazer enerjisi verildiğinde cilt yanıklarına neden olabilmektedir. Bu nedenle cilt yanıklarının oluşmaması için bu tedavi yöntemi de kliniğimizde uygulanmamakta ve tavsiye de edilmemektedir.

Kılcal Damar Tedavisi Bitkisel Yöntemler İle Mümkün Değildir!

Kılcal damarların genişleyerek cilt yüzeyinden görülür hale gelmesine neden olan olgu damar içi basıncın artmasına bağlı olabileceği gibi başka nedenler de olabilir. Ancak bu nedenler ortadan kalktığında dahi damarların kapanmaması damarların yapısal olarak bozulmasından kaynaklanmaktadır. Bu fiziki bozulma hiçbir bitkisel kürle ya da kremle tedavi edilemez.

Varis Çoraplarının Kılcal Damar Çatlamasına Etkisi

Varis çorabı giyilmesi kılcal damar yoğunlaşmasına olumlu hiçbir etkisi olmayacaktır. Zira varis çorapları orta boy ve büyük boy varislerin belirtilerini azaltmak için kullanılırlar. Kılcal varislerin iyileşmesini sağlayamazlar. Bu nedenle kılcal varislerin tedavi edilmesinden başka yol yoktur.

Kılcal damar tedavisi hakkında daha fazla bilgi ve randevu için bize ulaşın.

Kılcal Damar Tedavisi Sık Sorulan sorular
  • Varis Tedavisi Sonrasında Tekrarlar mı?
    Varis tedavisi sonrasında tekrarlar mı?

    Varis tedavisi olan tüm hastaların akıllarından aynı soru geçer. Varis tedavisi sonrasında tekrarlar mı?

    Tekrarlama riski oldukça düşüktür.

    Varis genetik yatkınlık ile ortaya çıkan bir hastalık olduğu için varisin tekrarlama ihtimali her zaman mümkündür. Ayrıca uzun süre ayakta kalmayı gerektiren bir işin yapılmaya devam edilmesi (garsonluk gibi) hormonal bozuklukların devam etmesi de varisin tekrarlamasına neden olabilir.

    Tüm bunlara rağmen varis tedavisi sonrasında varisin tekrarlama ihtimali oldukça azdır.
    Varis hastalığı nedeniyle tedavi olmuş bir kişinin tedavi ihtiyacı olmayan kişilere göre bu hastalığa daha yatkın olduğu şüphesizdir. Bu nedenle her ne kadar tedavi olunmuş olsa da tedavi edilmemiş olan diğer toplardamarların varis olma ihtimali vardır. Bu nedenle tedavi olan kişilerin kendilerini bu hastalıktan korumak için gerekli önlemleri almaları ve olabildiğince ayakta uzun süre durmamaya çalışması gerekir.

    Varis tedavisi sonrasında tekrarlar mı? daha fazla bilgi ve randevu için bize ulaşın.
  • Varis Tekrarlarsa Ne Yapılır?
    Varis Tekrarlarsa Ne Yapılır?

    Varis tedavisi olan hastaların sıklıkla sorduğu sorulardan biri Varis Tekrarlarsa Ne Yapılır?

    Varis tedavisi sonrasında tedavi edilen damarlarda varisin tekrarlaması mümkün değildir. Ancak bacakta bulunan diğer toplardamarlarda ve varis bulunmayan başka kılcal damarlarda varis oluşması mümkündür.

    Aslında bu durum varisin tekrarlaması olarak kabul edilmez. Zira varis oluşmuş olan damar tedavi edilmiş ve kapatılmıştır. Kapatılan damarın yeniden açılması mümkün değildir. Ancak daha önce varis bulunmayan bir damarın varis olmasını önlemek mümkün değildir. Varis tekrarlarsa bunun asıl sebebi tedavi edilen damar değildir.

    Böyle bir durumun ortaya çıkması halinde varis oluşan damarlara da daha önce yapıldığı gibi varis tedavisi uygulanması gereklidir. Varis tedavisinin uygulanmamasının riskleri yeni oluşan varisler için de vardır.

    Endo venöz lazer ablasyon ile yani iç varislerin lazerle yakılarak kapatılması sonrasında aynı damarın tekrar varis olması ya da açılması mümkün olmadığından bir bacağa lazerle varis tedavisi uygulandıktan sonra aynı bacakta yeniden EVLA yapılması gerekmez. Ancak oluşabilecek kılcal varislerin tedavisi için köpük tedavisi ya da skleroterapi yapılması gerekebilir. Varis tekrarlarsa bu yöntemlerden hangisine başvurulacağını muayene sonucunda doktor tarafından belirlenir.

    Varis tekrarlar mı? Varis Tekrarlarsa Ne Yapılır? sorunuza daha ayrıntılı cevap ve randevu için bize ulaşın.
Uzm. Dr. Rengin Türkgüler Sorularınızı Cevaplıyor
  • F
    Fatma15.01.2024

    Merhaba hocam. Benim yanaklarımda, güldüğümde dudaklarımın yanında oluşan çizgi hattı üstünde kılcal damarların var. Zaman zaman ağrıları oluyor. Katlanılmaz bir ağrı değil sadece yanağıma bastırılıyor veya yanağım sıkılıyor gibi hissediyorum bir süre mimik yapmadan durmam gerekiyor. Genel olarak en çok rahatsız olduğum kısım görüntüsü. Son zamanlarda bazıları belirginleşmeye ve artmaya başladı. Bu da daha da artacak mı korkusu getirdi.... Yukarıdaki tedavilerden en az riskli olanı hangisidir? Hangisi yanağa yapılabilir? Tam yüzde olduğu için iz kalmasından da çok korkuyorum... Ve hangi tedaviden sonra tekrarlama riski daha azdır? Şimdiden ilginize çok teşekkür ediyorum.

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Merhaba yüz bölgesidne oluşan kılcal damarlar için tedavi yapmıyorum. Köpük skleroterapi'de EVLA tedavisi de yüze asla uygulanmaz. Dermatologlar ile görüşmenizi rica ederim.

  • F
    Fatma Kartufan20.03.2023

    Bacak arkası ve bacaklarımda kılcal damarlarında ağ şeklinde görünümler var.estetik sel görünümünden rahatsız oluyorum yapılması gereken işlem nedir?

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Fatma hanım merhaba. Kılcal orta seviye varislere Skleroterapi Köpük tedavisi yapıyorum. Detaylı bilgi için yetkili personelim sizi gün içinde arayacak. Sevgiler.

  • G
    Gulnara Aydın08.01.2023

    Nöropati hastasıyım, ayak parmaklarda ki kılcan damarlarım felc oluyör, tedavi yöntemi varmi. Teşekür ederim

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Merhaba size Skleroterapi tedavisi uygun değildir.

  • Ş
    Şenay12.07.2022

    Hocam merhaba benim her iki bacağımda varis var her iki bacağıma büyük damarlar için iğne tedavisi yapıldı o yapılan yerlerde kılcar damarlar oluştu üst bacaklarımda sa önceden de kılcar damarlar vardı dokturum iğne tedavisi bittikten sonra o inçe kocar damarları yakıcaz dedi ama ben gitmedim sadce yazdığı ilacı kullanıyorum şuanda doxium diye bi ilaç şuanda sadce onu kullanıyorum. Tabi bu yapılan iğnelere çok oldu bu arada bana yardımcı okursanız çok sevinirim iyi günler.

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Merhaba, yetkili personelim sizi bilgilendirmek amacıyla aramış fakat ulaşamamış. 0532 385 31 93 numaralı hattımızı ararsanız yardımcı olacaklar. Sevgiler.

  • N
    Nazan Güvenilir05.03.2022

    Merhabalar, burnumun yan tarafında yıllardır var olan bir damar çatlaması mevcut örümcek ağı şeklinde büyüme oldu. Nasıl bir tedavi uygulanabilir ?

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Merhaba, yüz için herhangi bir tedavi uygulamam yok. Alanım varis. Geçmiş olsun.

  • H
    Hafize28.08.2021

    Merhaba , kılcal damar tedavi süreci hakkında bilgi almak istiyorum

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Merhaba Hafize hanım. Bırakmış olduğunuz telefon numarasından sizi aramışlar fakat ulaşamamışlar. 0532 385 31 93 yada (0312) 224 13 14 numaralı hattımızı ararsanız detaylı bilgi verecek yetkili personelim. Sağlıklı günler dilerim.

  • S
    Seçil10.08.2021

    hocam benim burun sırtımda mavi - kırmızı kılcal damar çıktı orada da şişlik var eskiden yoktu darbe sonucu oluştu hocam nasıl geçer buz tutarsam geçermi , geçmesi için ne yapmam lazım

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Merhaba Seçil hanım buz koyabilirsiniz. Ayrıca kantaron yağı uygulayın sabah akşam toparlanacaktır. İyi günler dilerim.

  • S
    Sevgi10.08.2021

    Merhabalar; Her iki bacağımda da kılcal damarlar var estetiksek olarak oldukça rahatsızım. Ve uzmanından tedavi olmak istiyorum. Bunun için yapılması gerekenler neler?

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Merhaba Sevgi hanım. Gün içinde sizi arayacaklar, sağlıklı günler dilerim.

  • A
    Arzu02.08.2021

    Kulak arkasında damar çatlaması 7 yaşında çıktı kızımda burada uzman anlamadı ben nasıl yol izlemeliyim

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Merhaba Arzu hanım. Bacaktaki kılcal varislerin tedavisidir alanım. Bu durum için çocuk doktorlarıyla görüşmenizi tavsiye eder, sağlıklı günler dilerim.

  • B
    Bedriyealtun29.07.2021

    Merhaba hocam benim sol ayağımın üzerinde içten sanki kılcal damarım kopuyor elektrik çarpması gibi bir acı var çok canım yanıyor dış görüntüde hiç bir şey yok ama içten yürürken sürekli canım yanıyor bu nedir acaba teşekkür ederim

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Merhaba bırakmış olduğunuz telefon numaranızdan sizi arayacaklar. Teşekkürler.

  • S
    Seval19.02.2018

    Yüzdeki kılcal damar için tedavi yönteminiz var mı?

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Geçmiş olsun, yüzdeki kılcal damarlar için tedavi uygulaması yapmıyoruz. İyi günler dileriz.

Soru Sor
Ufuk Üniversitesi Cad. Farilya Bussines Center, No:8, Kat:14, Ofis:68, Çukurambar, Çankaya
uzm. dr. rengin türkgülerUzm. Dr. Rengin TürkgülerRadyoloji Uzmanı
0532 385 31930312 224 1314