Sık Sorulanlar
Sık Sorulan Sorular
Köpük Tedavisi Nedir?

Köpük Tedavisi Nedir?

Köpük Tedavisi Nedir?

Köpük Tedavisi Nedir? Bilindiği üzere varis; bir toplar damar hastalığıdır. Bu hastalık, toplardamarlar içinde bulunan kan akış yönünü belirleyen kapakçıkların bozulmasından kaynaklanır. Sağlıklı kapakçıklar kanın tek yönlü olarak kalbe doğru akışına izin verir. Varis hastalarında ise bu durum böyle değildir. Damar çapı genişlediği için kapakçıklar görevini tam olarak yapamaz ve kanın aşağıya geri kaçmasını önleyemez. Bu durumda olan damarların kapatılmasından başka bir yol yoktur. Çünkü genişlemiş damar çapının daraltılması mümkün değildir. Büyük damarlarda bu kapatılma işlemi lazerle, buharla ya da radyofrekansla yapılırken ince damarlarda köpükle yapılabilmektedir.

Köpük Tedavisi yüzeyden sürerek mi yapılır?

Köpük tedavisi sanılanın aksine bacaktaki damarların üzerine tıraş köpüğü gibi bir madde sürerek yapılan yüzeysel bir tedavi değildir. Köpük tedavisi, damar endotelini yani damarın iç yüzeyini yakarak kapatan bir ilacın, köpürtülerek damar içine verilmesi ve sonuç olarak hastalıklı damarların kapatılmasını hedefleyen bir tedavi şeklidir. İlaç, belirli işlemlerle köpürtülür, bu sayede damarın iç yüzeyinde ilerlerken daha çok yüzeye değer ve daha geniş bir alanı yakar. Bu sayede yanan hastalıklı damar yüzeyleri birbirlerine yapışır, hastalıklı damar kapanır. Hayat içinde yapıştırmak istediğiniz yüzeylerin arasına yapıştırıcı sürüp bir süre bastırarak bekleriz ya, bacak damarlarında da yapılan bu işlem sonrası damarların tam olarak yapışması için dışarıdan baskı uygulamak gerekir. Dışarıdan uygulanacak baskı, varis çorabı ile sağlanır. Her köpük tedavisi  işlemi sonrası yaklaşık 2-3 gün hafif basınçlı ince varis çorabı giymek yeterli olacaktır. Bu arada bacağın dolaşımı sağlıklı damarlar tarafından devam ettirilir.

Köpük tedavisi çok ağrılı bir işlem midir?

Köpük tedavisi, ince de olsa bir iğne ile yapılmaktadır. Ancak kullanılan iğne, prematür dediğimiz çok küçük bebeklerde kullanılan tip çok ince bir iğnedir. Günümüzde uygulanan lazerle yüzeysel tedaviler (lazer epilasyon vs) ile köpük tedavisini kıyaslayan hastaların ifadelerine göre , lazerle yüzeysel tedavilere kıyasla daha az ağrı olduğu belirtilmektedir. Ayrıca tek bir yerden ilaç verildiğinde oldukça geniş bir alana ilaç ulaşabilmekte, bu da seans sayısını azaltmaktadır.

Köpük tedavisinde lokal anestezi uygulanır mı?

Köpük tedavisinde lokal anestezi uygulanabilir ancak çok etkin değildir. Uygulama alanı çok geniş olabilmektedir. Bu kadar geniş bir alana lokal anestezi yapılmamaktadır. Köpük tedavisinde kullanılan yakıcı ilaç, aslında lokal anestezik madde olarak üretilmiş, damarı yaktığı keşfedilince bu amaçla kullanılmaya başlanmış bir ilaçtır.  Dolayısıyla bir süre sonra zaten işlem uygulanan alanda uyuşukluk da olmaktadır.

Köpük tedavisi sonrası tekrar kılcal damar oluşur mu?

Köpük tedavisi sonrası yapılan damarlarda tekrarlama beklenmez. İki nedenle kılcallar görülebilir;

  1. Köpük tedavisi yapılmadan önce yoğun şekilde bulunan kılcallar kaybolunca çevresinde olan ve önceleri hastayı rahatsız etmeyen çok ince kılcal damarlar göze batarak hastayı rahatsız etmeye başlayabilir. Bacaklarının güzelleşmesi hastanın mükemmeliyetçilik arzusunu tetikleyip daha da mükemmel bacaklar istemesine neden olabilir.
  2. Ayrıca köpük tedavisi yapılan hastalarda kılcal damar oluşumuna genetik bir yatkınlık bulunmaktadır ve hiç damar oluşmayabileceği gibi başka yerlerde yeni damarlanma da oluşabilir. Bacaktaki her damar kapatılmadığı için yeni damar oluşumu engellenemez ancak oluşmaması için dikkatli davranmak mümkündür.

Köpük tedavisi sonrası kılcal damar gelişmemesi için ne yapmak gerekir?

Köpük tedavisi sonrası yeni kılcal damar gelişmemesi için birtakım şeylere dikkat etmek gerekir. Bunlar;

  1. Bacak bacak üstüne atmak: Bacak bacak üstüne uzun süre atıldığı zaman vücut bunu damar tıkanıklığı gibi algılayıp bu alanda yeni damarlanmalar oluşturur.
  2. Uzun süre oturmalarda diz arkasını sandalyeye bastırarak oturmak:Bu durumda da vücut bacak bacak üstüne atılmasındaki gibi algılayabilir. Bu şekilde de bacak arkasında yeni damarlanma oluşabilir.
  3. Bacakları bir yerlere vurmak: Bacakları bir yerlere vurmak morarmalara neden olur. Bir süre sonra moraran yerlerin toparlanabilmesi için bu bölgelerde yeni damarlanmalar oluşur. Bu, o bölgenin iyileşmesi için vücudun oluşturduğu bir savunma mekanizmasıdır.
  4. İğne yerlerinde yeni damarlanma oluşması: Çok nadiren bazı insanların vücutları iğneli işlemlere yeni damar oluşması ile tepki verebilir. Mantığı , morarmalarda olan mantıkla aynıdır. Vücut, tepkisel olarak işlem yerlerinde yeni ince kılcal damarlanmalar oluşturabilir. Genellikle işlem sonrası beklenir, sonrasında kendiliğinden düzelir veya birkaç seans daha köpük tedavisi yapılması ile kaybolur. Tepki devam ediyorsa köpük tedavisine devam edilmez.

Sayfadaki resimde görüldüğü gibi genişlemiş olan damar içine çok ince enjektör ile köpürtülmüş ilaç uygulanır. Uygulanan bu ilaç köpük tedavisi nedir sorusunun cevabıdır.

Uygulanan ilaç, niteliği itibariyle damar iç çeperinde oluşturduğu etki ile damarın yapışarak kapanmasını sağlar.

Köpük tedavisi nedir ve hakkında daha fazla bilgi ve randevu için bize ulaşın

Ufuk Üniversitesi Cad. Farilya Bussines Center, No:8, Kat:14, Ofis:68, Çukurambar, Çankaya
uzm. dr. rengin türkgülerUzm. Dr. Rengin TürkgülerRadyoloji Uzmanı
0532 385 31930312 224 1314