Varis Nasıl Tedavi Edilir ? Varis genel olarak bir toplardamar hastalığı olduğundan bu hastalığın tedavisi geçmişte hastalıklı damarın ameliyat ile vücut dışına koparılarak çıkarılması olarak kabul ediliyordu.
Ancak gelişen teknoloji ve tıbbın bu teknolojiyi kullanmaya başlamasıyla beraber varis nasıl tedavi edilir sorusu tekrar sorulmaya başlandı. Varis hastalığının tedavisinde ameliyat yöntemi artık terk edildi. Bunun yerine varisli damarı ameliyat ile vücudun dışına çıkarmak yerine damarı olduğu yerde kapatmak tercih edildi.
Variste tedavisinde ameliyatsız varis tedavisi yöntemi olan lazer le varis tedavisi yöntemi ilk kez 1999 yılında Amerikalı bir Girişimsel Radyoloji uzmanı tarafından bulmuş ve kullanmıştır. Bu sayede ameliyatsız varis tedavisi dönemi başlamıştır. Aradan geçen dönemde her geçen gün yeni bir teknik girişimsel radyoloji uzmanları tarafından uygulanmaya başlanmış ve ameliyatsız varis tedavisine girişimsel radyoloji hakim olmuştur.
Kullanılan tüm yöntemlerin ortak özelliği ultrason yardımıyla tespit edilen yerden damar içine iğne deliği kadar bir yerden girişim yapılması yine ultrason yardımıyla damar çevresinin yanmasının önlenmesi için sıvı ile yastıklanmasından sonra damar içine uygulanan ısı ya da ilaç ile damarın bir daha açılmayacak şekilde kapatılması şeklinde ifade edilebilir.
Varis nasıl tedavi edilir sorusunun ilk cevabı olan; Lazer, Buhar yada Radyofrekans yönteminde damar içine gönderilen malzeme damar içini yakar böylece damar yapışır ve bir daha açılmaz. Yapılan bu işlem de ameliyat ile damarın dışarıya alınması ile aynı sonucu yani kan akışını durduran bir işlemdir.
Varis nasıl tedavi edilir sorusunun ikinci cevabı olan; Köpük ve skleroterapi de ise damar içine verilen ilaç damar içinde damar cidarında yaptığı tahribattan sonra damarın yapışarak kapanmasına daha sonra da ortadan kalkmasına olanak vermektedir.
Bir damar hastalığı olan varis, eskiden beri Kalp Damar Cerrahisi doktorları tarafından takip edilmiş ve tedavi için varisli damarlar ameliyathane ortamında narkoz altında koparılarak bacaktan çıkarılmış ve bu şekilde tedavi edilmeye çalışılmıştır. Ancak damarın çıkarılma şeklinden dolayı bacakta kanamalar olmakta ve iyileşme süresi uzun, ağrılı ve uzun süre kanamalı olmuştur. Bu nedenle pek çok varis hastası varis ameliyatından korkmuş ve varisin tedavisinden kaçınmıştır.
2000’li yılların başından itibaren lazer teknolojisi tıp alanında da kullanılmaya başlandı. Bu teknolojik gelişim sayesinde varis hastalığının tedavisinde de lazer kullanılmaya başlandı.
Temel olarak varisin tedavisinde amaç;
Artık çalışmayan ve kirli kanı bacağın aşağılarına kaçıran hastalıklı toplardamardaki kan akışının durdurulmasıdır. Kanı kalbe doğru taşıması gereken damar kirli kanın aşağı doğru akışına izin verdiği için ya ameliyatla çıkarılmalı ya da içten yakılarak yapıştırılmalı ve kapatılmalıdır. Her iki tedavide de amaç hastalıklı damarın yok edilmesi ile gerçekleştirilir. Lazerle varis tedavisi sırasında hastaya narkoz verilerek hasta uyutulmaz, sadece bacak uyuşturulur. Bu tedavi yönteminde hasta tedaviye yürüyerek gelir, kendisine yapılan işlemi izler ve yürüyerek evine gider. Hatta ertesi gün işe gitmesi de mümkün olur. Lazerle yapılan varis tedavisi son derece konforlu, hızlı, ağrısız ve sağlıklıdır.
Lazerle kapatılan damar ile birlikte bu damara bağlı bulunan ancak lazer ile tedavi edilemeyecek büyüklükteki damarlara köpük tedavisi (skleroterapi) uygulanır. Böylece hastanın tedavisi bir bütün halinde ele alınarak tamamlanır.